Istra Info

Istra nije samo poluotok turizma, zabave, sporta, sunca i toplog mora ni najbliže more srcu Europe. Kako su mali gradovi na obali, puni venecijanske u austro-ugarske atmosfere sačuvali svoja rimska sjećanja, tako i u unutrašnjosti polutotoka živi hrvatska tradicija.

Stari gradići na brežuljcima, bogati srednjevjekovnom arhitekturom, freskama i legendama i dalje su živahni - Motovun, Grožnjan, Beram i najmanji grad na svijetu - Hum...

Uz rječice, u dolinama, ostaci se starih vodenih mlinova čuju i danas, na seoskim putevima možete vidjeti drvene plugove koje vuku velika goveda - Boškarini. Na trijemovima kamenih kuća pjevaju se stare narodne pjesme popraćene istarskim izvornim instrumentima a pleše se i Balun.

U vinskim podrumima seoskih kuća još uvijek možete naći izvrsnog pršuta sušenog na istarskoj buri i poseban sir, a bijela Malvazija ili crni Teran čuvaju se u starim hrastovim bačvama: vina su to od kojih se pravi čuvena istarska supa (crno vino, prepečeni kruh, žličica šečera, malo maslinova ulja, papra i... Živjeli!!

POREČ (12.500 stanovnika)

Tisućama je godina Poreč zahvaljujući svom položaju na zapadnoj obali istarskog poluotoka bio ugodno mjesto za život, čemu dodatno pogoduju plodna i bogata vegetacija i blaga mediteranska klima.

Tragovi rimske arhitekture koji potječu od prije dvije tisuće godina i do danas su očuvani usprkos kasnijem uticaju gotskih, germanskih, slavenskih, venecijanskih i austrijskih arhitekataa.
Grad je postao poznat širom svijeta zahvaljujući Eufrazijevoj bazilici sa prekrasnim bizantskim mozaicima iz 6. stoljeća. Krajem 1997. godine UNESCO je baziliku uvrstio na listu kulturnog i prirodnog bogatstva.

Nekretninu?
Nekretninu?
s našom ponudom!